רפרף הדבקה Macroglossum stellatarum (Linnaeus, 1758) Hummingbird  hawk-moth

תיאור הרפרף

הרפרף הקטן ביותר בישראל;מוטת כנפיו כ-47 מ"מ. מין זה בניגוד לשאר בני משפחתו מעופף בעיקר בשעות היום. הוא נראה במקומות רבים כולל בערים. מעופו שהוא מהיר ביותר ותנועת כנפיו מעל הפרחים תוך כדי מציצת צוף דומה מאוד לצורה בה ניזונה הציפור יונקת הדבש מדרום-אמריקה: הקוליברי (ציפור שדומה לצופית שבישראל) ומכאן שמו האנגלי. תעופתו חותכת והוא מסוגל לעוף כ-15 מטר בשנייה,פי שניים ממהירות התעופה של הדבורה! התעופה המהירה מתבצעת הודות לשריריו המהווים כ-14% ממשקל גופו,בהשוואה לדבורה,ששריריה מהווים כ-13% ממשקל גופה,או של הזבוב,שמשקל שריריו כ-11% ממשקל גופו.לתעופה המהירה והנמרצת הזאת שלו בשעות היום והערב דרושה אנרגיה רבה ולכן ניתן לראותו לעיתים קרובות עף בחצרות ובגינות כשהוא שולף את חדקו הארוך ומוצץ צוף מפרחים שונים בהם:רוזמרין,יערה,לנטנה,וורבנה,עפרית הכף,בוגנוויליה ועוד. בשטחי בר בנגב הוא נראה מוצץ צוף מפרחי מצליבים כגון:מחרוזת משונצת ומוריקנדיה מבריקה.תעופתו ביום,זינוקו וריפרופו המהיר הם תוצאה של כ-72 מחיאות כנפיו בשנייה,עד שכנפיו נראות מעורפלות וקשה להבחין בצבעיהן בבירור.

הרפרף הזה יכול להספיק לעבור עד 30 פרחים בפחות מחצי דקה.  

המין מופיע בכל אזורי ארצנו.ביישובי הנגב הוא נמצא כמעט כל השנה פרט לימי החורף הקרים.לעיתים הוא חודר לבתים,בעיקר בחודשי הסתיו כשהוא תר אחרי מקומות מסתור לעבור בהם את החורף.ופעמים רבות ניתן למצוא פרט שלו כשהוא ישן מתחת לאדן חלון על קיר הבית או על שלבי תריסים.מהנגב המין ידוע כנודד בלבד.המין מתרבה בעיקר באזורים הים-תיכוניים בהם גדלים פונדקאיו. 

בזמזומו העמום ובגודלו הוא דומה ממרחק לצרעה המזרחית.

המין נפוץ; הוא מופיע בצפון אפריקה, בכל אירופה ובאסיה הממוזגת (מרכז אסיה כולל הרי אלטאי),ולעיתים קרובות הוא נודד לאיים הבריטיים.באקלים ממוזג חם הוא עובר את עונת החורף בשינה (דיאפאוזה).וייתכן שמדי פעם הוא מתנהג כך גם בדרום-מערב אנגליה.כמו כן המין נמצא במזרח התיכון ובפקיסטאן.

בישראל המין עובר את החורף בדיא פאוזה ובנגב כבר נצפו פרטים שלו כשהם היו בתרדמת חורף.

בנגב התרדמה הזאת היא לא מלאה ובימי שמש חמים הבוגרים מתעוררים,יוצאים ממחבואם ובאים לפרחים. וכשחוזרים הימים הקרים הם חוזרים לישון.

הפונדקאים הם: דבקה,פואה,ולרינה וחד-אבקן.

הביצה

צבעה ירוק בהיר והיא עגולה ומבריקה ומידותיה כ-1.1 X 1.3 מ"מ, היא מוטלת על צידו התחתון של עלה הפונדקאי .

הזחל

בבוקעו מהביצה צבעו צהבהב, אורכו כ-4 מ"מ ורוחבו כ-1 מ"מ,מיד לאחר שבקע מהביצה הוא אוכל  את קליפתה.בהגדלה ניתן לראות שיש בעורו גבשושיות שחורות שמהן יוצאות שערות.ה"זנב" שבקצה גופו קצר יותר בהשוואה לזה של זחלי הרפרפים האחרים מיד עם בקיעתם מהביצה.אורכו של ה"זנב":כ-0.5 מ"מ,הוא ירוק ובקצהו שני זיפים קצרצרים דמויי  V.לאט- לאט ה"זנב" הולך ומשחיר.בשיא גודלו הזחל חלק בגווני ירוק או אפור עד חום בצידי גופו פסים לבנים וקרוב לרגליו יש פסי אורך צהובים,פתחי הטרכיאות שחורים והוא מנוקד בלבן,בקצה גופו ה"זנב",מחודד בצורת קוץ ואורכו בשיא גודלו כ-60-45 מ"מ.אם הוא מוטרד הוא מפריש מפיו נוזל ירוק וחובט בגופו לצדדים.

הגולם

צבעו חום-אפור או צהבהב-ירקרק מנוקד בחום כהה ושחור,אורכו כ-28-35 מ"מ,רוחבו כ- 7-9 מ"מ והוא נמצא על פני הקרקע חבוי בין עלים יבשים וענפים דבוקים סביבו ומעליו ברשת של קורים.